Solkarina Sinnligkunskap

Usui Shiki Ryoho

Friskvård på jobbet med Reiki

Elev berättar om Reiki på sitt arbete.

Tänkte berätta lite om hur jag under några år fick chansen till att ge Reiki på jobbet som friskvård. Kanske det kan ge lite inspiration till någon.

Jag arbetar som musikterapeut på en skola för elever med rörelsehinder och jag har Reiki 1, 2 och 3.

Vi hade en friskvårdsterapeut på skolan som varje termin anordnade en hälsokväll där det erbjöds olika workshops, lite god mat och trevlig samvaro. Vid en av dessa kvällar blev jag tillfrågad om jag kunde ge lite Reiki till dem som ville pröva på. Självklart ville jag det!

 Kvällen blev väldigt uppskattad och min kollega undrade om vi inte kunde vara två som höll i friskvården på skolan. Vår chef hade varit med på hälsokvällen och hon var en av dem som provat på Reiki. Hon var rätt imponerad av att jag känt in hennes trötthet i att ständigt vara lyssnande och hon var mycket positivt inställd.

Skolan hade under flera år haft problem med korttids sjukskrivningar och kollegan och jag blev därför ombedda att skriva en handlingsplan med förslag hur vi ville arbeta med fokus på detta. Vi erbjöd att under en eftermiddag i veckan, på arbetstid ge behandlingar i klassisk massage och Reiki. Vi ordnade också med kostråd, stegtävlingar och hälsobingo etc.

Projektet höll i knappt 2 år. Jag hade i genomsnitt en till två behandlingar i veckan. Ibland gav jag även snabbReiki på lunchrasten . Vissa beställde också lite distansReiki som de tog emot då de kommit hem.  Min kollega gav massage ungefär i samma utsträckning.

Många positiva kommentarer fick vi då vi utvärderade. Om Reiki skrev de på post-it lappar: En underbar oas av värme som gav massor av energi, Reikibehandling på min arm gav lindring i två dagar efteråt - lycka!, Somnade snabbt, mycket avslappande och skönt, Härligt avkopplande med Reiki – och så fick jag en stund att ventilera mina tankar med dig, Rofyllda stunder, känner mig piggare efteråt.

Vi fick också glädjande rapporter om att korttidsfrånvaron minskat under perioden.

Projektet rann dessvärre ut i sanden i samband med chefsbyte. Härligt ändå att det blev den tid det blev och det märktes verkligen att våra insatser hjälpte till att lyfta det ibland tunga klimatet i personalgruppen! Det var också inspirerande och utvecklande för oss som komplement till våra vanliga roller som terapeut och lärare. Vi fick så mycket tillbaka som gav oss ny energi! 

Text: Margaretha

 

21 apr 2019