Solkarina Sinnligkunskap

Usui Shiki Ryoho

Reiki mellan 2007- 2011

2007 var året som Reiki blev klassat som friskvård. Det var en stor dag för Reikiutövare men det låg i tiden. I Sverige var det Takata Reikin som spred sig och lärare som utbildat enligt Takata och Reiki network samsades väldigt bra tillsammans med de fria Reikilärararna.

Alla skumma Reikimetoder lugnade nu ner sig lite och 2008 anordnade jag ett årsmöte för Reikiförbundet i Umeå.

2 dagar före årsmötet kom det 2 styrelsemedlemmar från Falkenberg. De hjälpte mig att ställa iordning och jag skjutsade runt dem till hotell och till lokalen som vi ställde iordning. Vi skrattade och allt var frid och fröjd. Årsmötet skulle starta på lördagen klockan 11:00. När klockan var 10:30 sa de två styrelsemedlemmarna från Falkenberg att de ville tala med hela styrelsen. 30 minuter innan årsmötet började i Umeå talade de om att de tänkte avsätta delar av styrelsen då de hade eget folk i lokalen som skulle ta över. 

De försökte helt enkelt kuppa. En av kvinnorna jobbade med Jikiden Reiki och min teori är att det var en av anledningarna till att metoden tvärdog i Sverige var just det konspiratoriska dessa kvinnor hade med sig. I vilket fall lyckades de inte och det hade att göra med att jag hade många elever och vänner som fanns i lokalen som inte ville byta ut någon i styrelsen som dessa 2 kvinnor från Falkenberg och en från Sölvesborg ville göra.

Årsmötet förflöt efter konstens alla regler.

Men det var också då jag förstod att det aldrig skulle gå att få förenade Reikiförbundet i Sverige att samarbete över alla gränser. Det var för mycket egospel. Jag bestämde mig för att bara sitta ett år till som ordförande och ringde en person som jag visste inte kunde säga nej som klev in som ordförande istället för mig 2009.

Jag var naiv och trodde verkligen på att man kunde samarbete med Reiki över alla gränser. Vi hade bestämt att det endast i Reikiförbundet skulle få finnas den vanliga klassiska Usui Reikin och inte Karuna och alla metoder som kommit i kölvattnet som jag tidigare berättat om.

Vi slet hår i styrelsen dessa år för att bygga upp föreningen.

Det var oehört skönt att lämna. Allt skitsnack. Alla människor som på olika sätt i styrelsen ville sko sig själva.

Men allt var klart. Dokumentationsblanketter, hur vi skulle gå vidare med Reiki i vård och omsorg. Allt var klappat och klart när jag slutade som ordförande. Och idag 10 år senare borde Reiki för länge sedan varit en större del av etablissemanget.  Varför det inte blev så har jag skrivit om när man började använde Reiki till allt möjligt.

EFter 2009 gick förenade Reikiförbundet helt bananas. Det kanske var mellan 10-20 personer på årsmötena. Vilket innebär att det i stort sett bara var styrelsen. Jag visste vad vi gjort 3 år tidigare men plötsligt började man sluta följa protokoll och gjorde upp nya regler eftersom. Jag försökte skicka in motioner för att  få förenade Reikiförbundet att fortsätta att hålla banan mot en evidensbaserad Reiki.

Så fick jag ett telefonsamtal. Sofie ringde mig då hon på ett årsmöte i norra Sverige hade hört hur 2 personer i styrelsen baktalde henne. Hon ringde mig och det visade sig att vi hade många liknande erfarenheter i förenade Reikiförbundet. Makt och egennytta präglade föreningen.

Vi bestämde oss då för att starta en egen ny Reikiförening och då startade vi Reikiterapeuterna. 

Med Reikiterapeuterna så gjorde vi forskningsprojekt, vi delade in Reiki i en medicinsk del, en friskvårds del och en fritidsdel. Hur det gick med föreningen Reikiterpeuterna ska jag berätta mer om sedan.

Det var Reikiterapeuterna som bestämde att allmänna Reikidagen skulle vara den 6 juni varje år på nationaldagen. Då var människor lediga eftesom det var röd dag och man kunde gå man ur huset för att ge Reiki. Vi bestämde också att den klassiska Japanska Reikin och Takata Reikin nu skulle benämnas som Reikimetoden. 

Sofie sammanställde hundratals dokumentationsblanketter där vi tydligt kunde se de positiva effekterna av Reiki

9 aug 2019